Pezsgő / Champagne
Szerte a világon a francia Champagne borvidékén kialakított módszer szerint megszülető, úgynevezett tradicionális készítésű pezsgők élvezik a legmagasabb presztízst. Mindez a munkaigényes, összetett és hosszúra nyúló készítési folyamatnak és az így létrehozható magas minőségnek köszönhető. A pezsgő baráti összejövetelek, neves alkalmak, ünnepek megkoronázója. De miből is készül ez a varázslatos nedű, a pezsgő? A pezsgő valójában borok második érlelésével nyerik, mely érlelési folyamat közvetlenül a palackban megy végbe. A pezsgő érlelése során enyhe savakkal gazdagodik, így kóstolásakor, már egy kellemesen szénsavas itallal találkozunk.
A Champagne is pezsgő de földrajzi eredet védett és a gyártását is szigorú szabályok védik.
A szabályok:
- kizárólag a franciaországi Champagne-i szőlőből és területén készülhet
- csak meghatározott szőlőfajtákból: Chardonnay, Pinot Noir, Meunier (a 3 meghatározó fajta),
Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbane, Petit Meslier (a maradék 4 fajta – csak a terület 0,3%-án)
- szabályozott metszési eljárással
- maximált a terméshozam / hektár (10.400kg – 15.500kg / hektár, évtől, terméstől függően)
- maximált préselési kihozatal (25,5HL / 4000kg szőlő; máshogy kifejezve
max. 102L must préselhető 160kg szőlőből)
- meghatározott a minimum alkoholfok elérése a borban
- palackos másoderjedés, az ún. ‘Méthode Champenoise’
- minimum érlelés a nem évjáratos Champagne esetén 15 hónap, évjáratosnál 3 év
A Champagne / pezsgö palackokat méretük szerint nevezték el, részben bibliai eredetű nevekkel:
0,75 l Palack
1,5 l Magnum
3 l Jeroboam
4,5 l Rehoboam
6 l Mathusalem
9 l Salmanazar
12 l Balthazar
15 l Nabuchadonosor
18 l Salomon
26,25 l Souverain
27 l Primat
30 l Midas