Konyak / Brandy / Armagnac
A brandy kizárólag szőlőborból készült borpárlat, amit minimum 1 évig tölgyfahordóban érlelnek. Amennyiben 1000L-nél kisebb hordó az érlelési idő minimum 6 hónap. A brandy kötelező minimális alkoholtartalma 36%.
Cognac a brandy készítési eljárásán alapul, de szigorúbb a szabályozás. A cognac csak Franciaországban Cognac régióban termett szőlőből kiforrott borból készíthető ez az úgynevezett földrajzi eredetvédelem.
V.S. = Very Special 2 évig érlelt
V.S.O.P. = Very Superior Old Pale 4 évig érlelt
X.O. = Extra Old 10 évig érlelt
X.X.O. = Extra Extra Old minimum 14 éves érlelést kapott Cognac-oknak van fenntartva
A VS/VSOP/XO érlelésnél a 2-4-10 év a jogi minimum, a komoly Cognac-házak márkái ennél jóval tovább érleltek!
Armagnac lényegében a történelmi Gascogne területén fekszik, ami a mai Franciaország délnyugati sarka, a Garonne folyótól délre és a Pireneusoktól északra elterülő háromszögben. Az Armagnac a legrégebbi francia brandy-fajta. Már 1310-ben Eauze városka kardinálisa, Vital Dufour említ egy "égetett vizet", amit Gascogne-i bor lepárlásából nyernek. Az Armagnac a Cognac-hoz hasonló hazai (AOC: Appellation d’Origine Contrôlée) és nemzetközi (földrajzi árujelző; GI = Geographic Indication) jogi védelmet élvez. Az Armagnac termőterület 4200 hektár, a Cognac-terület 5.6%-a.