Hogyan kapta a nevét a Four Roses Bourbon?
Ifj. Paul Jones, a Four Roses lepárló későbbi alapítója megkérte egy helyi, déli szépség kezét, aki azt üzente, hogy ha a következő bálon rózsacsokorral a ruháján jelenik meg, akkor a válasz: IGEN! Paul izgatottan várakozott a bálon, mikor belépett választottja, a mellén 4 rózsából álló csokorral. Történt ez az 1884-es évben. A történet családi legendává vált, és a lepárló neve is eldőlt: Four Roses
Amikor egy álom folytatódik: Paul Jones, az ifjú és büszke férj először a Louisville-i főutcán, a "Whiskey Row"- nak (whiskey sor) is nevezett Main Street-en nyitott üzletet, majd 1888-ban lepárlót létesített...a név már adott volt: Four Roses
A Bourbon-történelem alakulása és ennek viszontagságai a Four Roses lepárlót sem kerülték, jól illusztrálja ezt ez az 1924-es palack:
• 100 proof (50% alk.), vagyis élt már az 1897-es "Bottled-in-bond" törvény
• "Aged in Wood", vagyis érlelték a whiskey-t
• ...és lévén szesztilalom (1920-33), "Spiritus Frumenti" (latinul gabonaszesz vagy étkezési szesz) volt a megnevezése...és gyógyszertárban volt kapható, kizárólag receptre!
Four Roses - alapanyagai
Kukorica
A tiszta, édeskés kukorica-párlat minden Bourbon alapja...bár mi kevesebbet használunk, mint
mások.
Rozs
A "signature" Four Roses stílus: telt ízek, erő, fűszeres karakter
Malátázott árpa
A malátázás során keletkezett enzimjei és cukortartalma által katalizátorként viselkedik: beindítja a kukorica-rozs cefre kiforrását
Four Roses - cefre változatok
A rozs szerepe A rozs erőt, testességet, meghatározó fűszereséget ad a Bourbon-nek
"E" cefre: Csökkentett kukorica-, növelt rozstartalom
75% kukorica
20% rozs
5% malátázott árpa
"B" cefre: Még tovább módosított kukorica- és rozstartalom
60% kukorica
35% rozs
5% malátázott árpa
Four Roses - élesztők
A Four Roses Bourbon 5 élesztőtözzsel dolgozik. Mindegyik egyedi ízhatást okoz a (kétféle!) cefre kiforrása során.
V = Könnyed gyümölcsös
O = Gazdag, ízes gyümölcsös
F = Gyógynövényes
K = Enyhén fűszeres
Q = Virágos
Four Roses - "kódfejtés"
2 cefre-v áltozat x 5 élesztőtörzs = 10 féle párlat
4 karakterből álló jelölés
Első betű: "O" = Original, a párlat a Four Roses Distillery-ből származik (minden esetben)
Második betű: "B" vagy "E" = a cefre-összetétel, a kukorica-rozs-malátázott árpa aránya
Harmadik betű: "S" = Straight, megfelel a "straight whiskey" követelményeknek (minden esetben)
Negyedik betű: "V", "K", "O", "Q", "F" = az 5 különböző élesztőtörzset jelöli.
Four Roses - lepárlás
Az általános Bourbon-módszer a lepárlótorony (oszloplepárló), amit hívnak még feltalálója után Coffey-still-nek, és a lepárlási mód szerint folyamatos lepárlónak (continuous still-nek), melyen rendszerint 1x desztillálják a cefrét. A Four Roses emellett használ egy pot-still-t, vagyis réz lepárlóüstöt is, amit "doubler"-nek (duplázónak) nevez, vagyis egy második lepárlást is alkalmaz.
Mindkettő azon az elven működik, hogy az alkohol forráspontja alacsonyabb, mint a vízé, így gőzzel melegítve először az alkohol forr fel, válik gőzzé, majd ez a lepárlóban felszállva, ezután hűtést kapva folyadékká alakul vissza.
Oszloplepárló (Column still)
A kiforott cefre (a "Distiller's Beer") 132 proof (66% alkoholtartalmú) párlattá válik az 1. lepárlás után
Lepárlóüst (Pot still, doubler)
A 2. lepárlás 140 proof (70% alkoholtartalmú) párlatot eredményez (A lepárlási maximum szeszfok 160 proof (80%alk.) lehetne, de az alacsonyabb szeszfok több ízt őriz meg a párlatban.
Four Roses - érlelés
A szabályozás előírja, hogy a Bourbon whiskeyt mindig új, kiégetett tölgyfa hordóban kell érlelni, melybe max. 125 proof (62,5%alk.) erősséggel kerülhet be. Ha az érlelés minimum 2 éves, használni lehet a „straight” kifejezést is
A Four Roses Bourbon minimum 5 évet tölt új, kiégetett, 53 gallon (kb. 200L-es) amerikai tölgy hordókban.
Minden "batch" (lepárlási egység, receptúra) külön jelölést kap az adott hordón.
Mind a 10 féle receptúra szerepel a whiskey-ben, 5 éves érlelés Lágy, mézes, gyümölcsös ízvilág 80 proof, 40% alkoholtartalom.
2-3-7-8-as receptúrák: mindkét cefreösszetétel; K és O élesztőtörzsek, 6-7 év érlelés (O = Gazdag, ízes gyümölcsös, K = Enyhén fűszeres) Gazdag, telt ízek, érett gyümölcsök és karamell 90 proof, 45% alkoholtartalom.
1-es receptúra: B cefre (magas, 35% rozstartalom); V élesztőtörzs (V = Könnyed gyümölcsös), 7-9 év érlelés Komplex, testes ízvilág, aszalt gyümölcsök, barna fűszerek, kakaó, vanília és juharszirup 100 proof, 50% alkoholtartalom.
A Four Roses whiskey-ket itt tudod megvásárolni. Kattincs a képre!