Blended Skót Whisky
A skót whiskyk között a blended vagy magyarul házasított skót whiskyk családja a legnagyobb. Skóciában mintegy 100 single malt skót whisky lepárló üzem található. Ezen gyártók márkáit összeházasítva jönnek létre a blended skót whiskyk.
De hogyan?
"A lepárlás tudomány, a házasítás művészet" – mondja Sandy Hyslop a Ballantine’s Master Blendere (whiskymestere). A whisky mindig egyedi módon érik, mivel minden hordó kicsit más. A blendnek, a házasításnak ml-re kimért receptje nincs, nem is lehet. A házasítás célja az egyedileg kialakított, állandó ízvilág folyamatos beállítása, biztosítása. Minden "batch", palackozási egység a master blender érzékszerveire hagyatkozva készül el. A whiskymester állítja be az alapmaláták (fingerprint maltok) mellett 30-40 whiskyből készülő házasítás megfelelő arányait. Semmilyen műszer, számítógép nem képes a master blendert kiváltani. A whiskymester egy házasítás során kb. 1000 mintát értékel.
A master blender feladat kettős: Egyrészt a létrehozott blended whisky ízvilágának megőrzése, a folyamatosság biztosítása. Minden palack whiskynek olyannak kell lennie, mint amilyennek eredetileg megálmodták.
Másrészt az alkotás, új ízvariációk kialakítása. A márka hagyományos ízvilágánál maradva az új évjáratok, az új érlelések és a különleges hordóhasználat teremt új lehetőséget a kínálat bővítésére.